Berichtgeving rondom Heros Sluiskil en de nieuwe Omgevingswet

In het weekend van 27 en 28 april 2024 was er een radio en tv-uitzending van het VPRO-programma Argos waarin Heros is genoemd. Enkele media hebben hierover ook bericht. De uitzending staat in het teken van stofoverlast voor inwoners in Sluiskil en de rol van Heros die in deze uitzending wordt genoemd in verband met nieuwe regels om luchtvervuiling tegen te gaan. Aangezien de uitzending tot vragen kan leiden, willen we deze graag beantwoorden.

Wat doet Heros?

Heros verwerkt bodemas tot grondstoffen die weer opnieuw kunnen worden ingezet. De metalen uit bodemas voeren we af naar smelters en de mineralen vinden hun weg in de grond-, weg- en waterbouw. In de uitzendingen wordt bodemas ook aangeduid als verbrandingas.

Verwerkt Heros sterk stuifgevoelige as?

Restafval wordt verbrand waarbij elektriciteit wordt opgewekt en de nuttig gebruikte warmte het gasverbruik in Nederland beperkt. Na verbranding blijven vliegas en bodemas over. De vliegas lijkt erg op de as van de openhaard thuis en is erg stuifgevoelig. De bodemas is de grove fractie die nat wordt gemaakt en daardoor veel minder stuifgevoelig is. Heros verwerkt alleen bodemas en geen vliegas.

Op videobeelden zie je op meerdere plekken flinke rookwolken. Wat is dat?

Omdat de bodemas nat en ook nog warm is, komt er waterdamp vrij bij het lossen van schepen en het verwerken op het terrein. Waterdamp is op geen enkele manier schadelijk voor omwonenden, maar  waterdamp kan wel lijken op stof dat vrijkomt. Dit is wat te zien is op de videobeelden.

Ontkent Heros de stofoverlast in Sluiskil?

Nee. In de uitzending wordt geïmpliceerd dat Heros ontkent dat er soms sprake is van verstuiving van het stof. Dat is niet juist. Als er door onze bedrijfsvoering overlast ervaren wordt en wij kunnen daar iets aan doen dan doen we dat. Wij proberen verstuiving dan ook zo veel mogelijk te voorkomen. Dit onder andere door regelmatige besproeiing en vegen van het terrein. Echter, op dagen met veel droogte of in incidentele gevallen, is het mogelijk dat er toch verstuiving kan plaatsvinden. We nemen dan maatregelen zoals de inzet van sproeikanonnen en extra ronden op het terrein met waterwagens. Verstuiving is uiteraard onwenselijk en proberen we zoveel mogelijk te voorkomen.

Ongeveer twee jaar geleden hadden we bij een specifiek onderdeel van het verwerkingsproces extra last gehad van verstuiving. Dit is ook te zien op de beelden die Argos op haar social media kanalen heeft gedeeld. Om dit op te lossen is er een stevige aanpassing doorgevoerd. Het materiaal wordt nu naar een menger geleid en gemengd met water. Deze situatie is aangepast. Hiermee wordt de verstuiving, zoals op de beelden is te zien, aangepakt.

Heeft Heros de afgelopen jaren klachten over stof ontvangen?

We hebben in de afgelopen twee jaar meerdere meldingen ontvangen over overlast door stof. In de uitzending wordt er gesproken over circa honderd meldingen van stof en stank in deze periode. Deze meldingen komen binnen bij de RUD. Zij bepalen of de melding in behandeling wordt genomen en of door Heros of een andere organisatie iets gedaan moet worden. Heros is  alleen op de hoogte van een melding die over Heros gaat en die door de RUD met ons is gedeeld. Het beeld van honderden meldingen over Heros herkennen wij niet.

Is het stof gevaarlijk voor de gezondheid van omwonenden of medewerkers?

De veiligheid, het welzijn en de gezondheid van omwonenden en medewerkers staat bij ons voorop. Daarom hanteren wij verschillende maatregelen op onze locatie, zoals de constante besproeiing van het terrein en de inzet van sproeikanonnen. We voeren daarnaast regelmatig gezondheidsonderzoek uit bij onze medewerkers. Uit deze onderzoeken blijkt dat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor onze medewerkers.

Daarnaast letten wij op de onafhankelijke onderzoeken naar luchtvervuiling die in de omgeving gedaan worden. Dit wordt gedaan door de DCMR Milieudienst Rijnmond met de snuffelpaal aan de Stroodorpestraat in Sluiskil. Uit deze onafhankelijke metingen komt naar voren dat de verspreiding ruim binnen de veiligheidsnormen blijft. Er zijn nog andere onderzoeken gedaan de afgelopen jaren, zoals ook in de aflevering van Argos benoemd wordt. Deze onderzoeken gaan met name over de gehele regio en de industrie in de provincie Zeeland. Het klopt dat de locatie van Heros valt in dit gebied. Maar wat in dit onderzoek de invloed is van Heros is niet onderzocht.

Als de metingen duiden op gezondheidsrisico’s dan nemen wij onze verantwoording en aanvullende maatregelen.

Wordt Heros regelmatig onaangekondigd geïnspecteerd?

Regelmatig zijn er inspecties vanuit de RUD bij de locatie van Heros. Deze inspecties zijn soms aangekondigd en soms niet. Soms komt hieruit iets naar voren dat beter kan of moet. Deze verbeteringen nemen wij als organisatie mee.  

Moet Heros voldoen aan de regels van de nieuwe Omgevingswet (Artikel 4.1065)?

Een belangrijk onderdeel voor de uitzending is de nieuwe Omgevingswet, deze is 1 januari 2024 ingegaan. Een onderdeel van deze wet is het beperken van bepaalde stoffen in de lucht. Om verschillende materialen te kunnen onderscheiden worden die ingedeeld in zogenaamde stuifklassen. Volgens deze wet moet licht stuifgevoelig, wel bevochtigbaar materiaal worden opgeslagen en verwerkt in een gesloten ruimte. Volgens de Omgevingswet is bodemas een dergelijk materiaal.

Dit besluit is een belangrijke wijziging ten opzichte van eerdere besluiten. Vanuit de branche, de Vereniging Afvalbedrijven en MRF, volgen er daarom gesprekken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om gezamenlijk te bepalen wat de gevolgen zijn voor onze en andere sectoren.

Daarnaast is de Omgevingswet ingewikkeld en zijn er verschillende classificaties en uitzonderingen. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen complexe en niet-complexe bedrijven. Heros wordt gezien als complex bedrijf. Volgens de Omgevingswet gelden de zogeheten ‘algemene regels’ uit de wet over gesloten ruimtes niet voor complexe bedrijven. Voor deze bedrijven gelden de vergunningsvoorschriften. Heros voldoet aan al haar vergunningsvoorschriften.

Als Heros wachten we de gesprekken van de verschillende branche organisaties met het ministerie af. Op basis van die gesprekken wordt bepaald wat bedrijven in Nederland – en daarmee ook Heros – eventueel moet aanpassen. Meer informatie over de positie van de branche organisaties kunt u vinden op:

https://www.verenigingafvalbedrijven.nl/nieuws/nieuwe-omgevingswet-brengt-sectoren-in-afval-havens-metaal-en-grond-weg-en-waterbouw-in-problemen  

https://www.mrf.nl/home/449-mrf-in-verzet-tegen-dreigende-verplichting-tot-inpandige-opslag-schroot.html

Overtreedt Heros op dit moment de wet?

Het antwoord is duidelijk: nee. Heros houdt zich aan de voorwaarden die worden gesteld in de vergunningen. Als Heros de wet zou overtreden dan worden vergunningen ingetrokken en is het niet mogelijk om de bedrijfsvoering door te laten gaan.

Ook de nieuwe Omgevingswet wordt nu niet overtreden. Zoals hierboven beschreven is nog niet precies duidelijk of en hoe Heros hieraan moet voldoen. Daarbij is er sprake van een overgangsperiode. De Omgevingswet kent rond het thema zoals aangehaald door Argos een overgangstermijn van twee jaar.

Waarom wist Heros niet van de wijziging van de Omgevingswet?

Heros was uiteraard bekend met de invoering van de Omgevingswet. Echter, de specifieke wijziging qua stuifklasse is een wijziging ten opzichte van eerdere besluiten. Heros was zich niet bewust van deze wijziging.

Door de verantwoordelijke minister is al gesteld "de invoering van deze wet is de grootste wetswijziging sinds de invoering van de Grondwet”. Het is een enorme wetswijziging en een zeer complex dossier. Niet alleen Heros was niet op de hoogte van de wijziging qua stuifklasse. Heel veel bedrijven blijken nu overvallen. Opmerkelijk vinden wij ook dat door de Rijksoverheid hierover niet proactief is gecommuniceerd zeker als rekening wordt gehouden met de mogelijke gevolgen.

 

 

Volgende
Volgende

Heros Academy: bouwen aan veiligheid en ontwikkeling