Heros Academy: bouwen aan veiligheid en ontwikkeling

Op ons bedrijfsterrein wemelt het van bedrijvigheid, met vele machines die voortdurend in beweging zijn: shovels, verreikers, graafmachines, dumpers en overslagkranen. In dit dynamische werkveld is veiligheid van het hoogste belang, maar ook het welzijn en de ontwikkeling van onze collega's staan centraal. Daarom zijn we in januari 2022 gestart met de Heros Academy, een initiatief waarbij Peter Hubner (machinist en instructeur) en Jurgen Marijs (Commercieel Manager bij Dek Opleidingen) vanaf het begin nauw betrokken zijn geweest. Samen met onze collega's Imre van Overloop (HR Manager) en Gert-Jan Knol (Teamleider Logistiek & Terreinbeheer) vertellen ze over het belang van dit opleidingstraject.

Zorgvuldige voorbereiding voor een uniek project

“Eind 2021 werd ik benaderd door Rob Spruit, toenmalig manager logistiek”, begint Peter. “Ik had al eens als instructeur een uitleg gegeven over machines. Dat was van beide kanten goed bevallen. Hij had een visie voor ogen en vroeg mij trainingen te verzorgen voor verschillende disciplines. Samen met Dek Opleidingen hebben we een uitgebreid programma ontwikkeld, met theorie en praktijk.” Jurgen voegt toe: "We hebben een bedrijfsspecifieke aanpak gecreëerd. We trainen niet alleen de basisvaardigheden, maar gaan ook in op de onderlinge samenwerking op het terrein. Peter heeft daarvoor veel voorbereiding getroffen, samen met onze instructeur Erik. Zij hebben het lesmateriaal specifiek ontwikkeld voor Heros.” Peter gaat verder: “Ik ben eerst gaan observeren en ik heb gekeken waar echt behoefte aan was. Daar heb ik mijn eerste trainingen op gebaseerd. Zo zijn we vervolgens aan de slag gegaan.” Imre benadrukt het belang van de Heros Academy: “Veiligheid staat bij ons voorop, maar we willen ook onze medewerkers de kans bieden om intern door te groeien, zodat ons bedrijf kan blijven ontwikkelen.”

Mooie stappen gezet

Op dit moment worden trainingen gegeven voor de shovel en de bobcat. Peter legt uit: “De trainingen bestaan uit drie lesdagen, waarbij de nadruk ligt op zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden. De eerste dag is het vooral theorie, terwijl we op dag drie bijna alleen maar bezig zijn met de machine. We oefenen op het terrein in verschillende situaties. We besteden daarbij veel aandacht aan veiligheid en het correct gebruik van de machines.” Jurgen benadrukt de vooruitgang die daarin is geboekt: "We zijn vanuit het niets begonnen en hebben in korte tijd grote stappen gezet. Op dit moment kijken we naar de mogelijkheid om toetsmomenten in te passen in het programma. Daarnaast willen we certificaten uit gaan reiken na afronding van de Heros Academy. Zo krijgt het een officiële status.” Gert-Jan is vanuit zijn rol als teamleider logistiek en terreinbeheer betrokken en ziet goede ontwikkelingen. “De Heros Academy fungeert nu al als een goede graadmeter om te kijken hoever medewerkers zijn in hun ontwikkeling en hen verder intern op te leiden.”

Onderdeel van de bedrijfscultuur

De Heros Academy is eigenlijk pas net van start, maar hoe ziet de toekomst eruit? Jurgen: “We hebben een solide basis gelegd, maar het is een continu proces. We willen medewerkers de mogelijkheid bieden om zich voortdurend te blijven ontwikkelen.” Peter voegt toe: "Het project gaat door en het zou mooi zijn als het onderdeel wordt van de bedrijfscultuur. Via de Heros Academy zetten we verdere stappen op het gebied van veiligheid en bieden we steeds meer mogelijkheden voor (potentiële) medewerkers. Deze trainingen bevorderen ook bewustwording onder collega's. Zo ontstond er tijdens de eerste sessie onbegrip over hoe iemand een machine bediende. Door samen te kijken en elkaars perspectief te begrijpen, ontstond er begrip en verbeterde onze samenwerking. Dit enthousiasme leidde tot meer onderlinge steun. Het is essentieel om te blijven investeren in de Heros Academy, zodat het een blijvende impact heeft en niet teruggrijpen op oude gewoonten.” Imre sluit af: “We kijken naar manieren om de Heros Academy verder te integreren in onze organisatie, bijvoorbeeld door het op te nemen in beoordelingsgesprekken en door verdere interne opleidingsmogelijkheden te verkennen. Er is in korte tijd iets moois neergezet en nu moeten we doorpakken.” 

Imre van Overloop en Gert-Jan Knol

Peter Hubner en Erik Jansen

Volgende
Volgende

HEROS Sluiskil en Stage Gate 11 bundelen krachten om non-ferro terugwinning te optimaliseren